Международна, Свят

Швейцария гласува противоречив закон

Избирателите в Швейцария отиват до урните днес, за да вземат решение относно приемането на закон, който ще позволи дискриминацията, основана на сексуалната ориентация и сексуална идентичност да подлежи на наказателно преследване, съобщи Би Би Си.

Дискриминацията на етническа, расова и религиознаоснова вече е обявена за противозаконна.

Сега членовете на швейцарската ЛГБТ общност се надяват и те да получат правна защита.

Но противниците на новия закон твърдят, че той може да ограничи силно свободата на словото.

„Много швейцарци са склонни да надценяват модерността на нашата страна“, обяснява Анна Розенвасер от Швейцарската лесбийска организация.

„Защо някои места са благоприятни за гейовете, а други не са? Напуснах семейството си и съм по-щастлива от това“, казва тя.

Анна посочва, че на картата на дъгата за спазването на правата на ЛГБТ в 49 държави Швейцария е на 23-о място. “Обществото ни може да е богато, но всъщност все още не е модерно. Нямаме закони относно публичната дискриминация, основана на сексуалната ориентация”.

В подкрепа на своя аргумент, че липсата на правна защита причинява вреда на гей общността, Розенвасер цитира статистиката за самоубийствата в Швейцария: „Сред ЛГБТ хората в Швейцария тя е пет пъти по-висока в сравнение с хетеросексуалните хора. Това е нещо, което показва как ние все още не се чувстваме в безопасност”.

Кой е против?

“Ние дори не знаем дали шегите за гейовете ще бъдат разрешени”, заяви Бенджамин Фишер от дясната швейцарска народна партия пред швейцарската телевизия. “Някои казват “да”, други казват “не”.

Има противопоставяне и от някои религиозни групи. Въпреки че реформираната църква в Швейцария подкрепи новия закон, Швейцарският евангелски съюз, който има значителна подкрепа в селските райони, е скептичен./БГНЕС

DW.COM