Балкани, Свят

Гърция навлиза в най-критичната фаза на войната с коронавируса

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас благодари на по-голямата част от сънародниците си, които са спазвали ограниченията за предпазване от разпространението на коронавирус, като в същото време предупреди срещу опасността от отстъпление на мерките, съобщи в. „Катимерини“.


“Не може да има самодоволство”, каза той на брифинг и добави, че правителството засилва усилията си за ограничаване на разпространението на болестта, за засилване на националната здравна служба и за подпомагане на икономиката.
Без строгите мерки, въведени от правителството, „бихме преживели драматични моменти“, каза той. “Ако се отпуснем, ние ще платим за това”
Планът за действие на правителството е насочен главно към защита на най-уязвимите членове на обществото, каза Пецас. Той добави, че ограниченията за движение в местата за приемане на мигранти в цялата страна се затягат и че се създават изолационни зони в рамките на лагери за изолиране на мигранти, за които е установено, че са заразени с Covid-19.
Той повтори, че празнуването на Великден ще бъде различно през тази година поради ограниченията заради пандемията, оприличавайки с фанатизъм действията на малцинство, които са участвали в религиозните служби, въпреки забраната на правителството.
Пецас подчерта пред репортерите, че от оставането вкъщи през април, зависи дали през май гърците ще посрещнат първите резултати от отговорната си позиция. На брифинга, даден чрез видеоконферентна връзка, говорителят отбеляза, че Гърция навлиза в най-критичната фаза на „необявената“ война, която пандемията започна по целия свят“.
„Да осигурим това, което сме постигнали. Ако се отпуснем, ще платим. И това ще бъде несправедливо спрямо големите усилия, които всички сме положили. Ето защо мерките за ограничаване на движението са удължени до 27 април“, каза Пецас. /БГНЕС

DW.COM