Международна, Свят

6.4 по Рихтер разтърси Калифорния

Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер разлюля окръг Сан Бернардино в Южна Калифорния.

Земетресението е на дълбочина 8,7 километра в обширен пустинен район и продължи няколко секунди. Жителите на Лос Анджелис са потвърдили, че са усетили земетресението.

Все още не е ясно дали земетресението е причинило сериозни щети, но сеизмолози от Американската Асоциация по геоложки проучвания твърдят, че „това земетресение е достатъчно голямо, за да причини щети”.

Пожарната служба в окръг Сан Бернардино не съобщава до момента за никакви поражения на страницата си в Туитър, но заяви, че “сградите и пътищата са понесли различна степен на щети”.

Там се казва още, че има множество “сгради с малки пукнатини, прекъснати водопроводи и електрически линии и скални срутвания по определени пътища. Няма данни за ранени или пожари”.

“Ще има много вторични трусове,” каза на пресконференция сеизмологът от CalTech Луси Джоунс, добавяйки, че вече са регистрирани няколко със сила около 5 по Рихтер.

От международното летище в Лос Анджелис заявиха, че пистите са невредими и полетите продължават нормално.

Полицията на града съобщи в Туитър, че не е “получила никакви съобщения за щети или призиви за помощ в град Лос Анджелис, свързани с #earthquake”.

Калифорния е най-многолюдният щат в САЩ, но епицентърът на земетресението се намира в слабо населена част на пустинята Мохаве.

Джоунс добави, че има малка вероятност това земетресение да е прелюдия към по-голям трус.

„Шансът е едно към двадесет, че през следващите няколко дни на това място ще има още по-голямо земетресение“, каза тя. /БГНЕС

DW.COM