Международна, Свят

70 гладни мечки блокираха туристически маршрут в Камчатка

Популярният туристически маршрут по река Хакицин временно беше затворен в природния резерват Южна Камчатка заради 70 гладни мечки, проявяващи агресия, съобщи РИА Новости.

“Това (затваряне на маршрута – бел. ред.), се дължи на опасната ситуация, която е резултат от слабите потоци на сьомга на едно от най-големите места, на които хвърлят хайвера си в басейна на Курилското езеро. Липсата на храна за мечките е предизвикала струпването на около 70 гладни животни по брега на реката, където минава и популярния туристически маршрут”, гласи съобщение.

Тази седмица учените вече се сблъскаха с проявата на агресия на дивите животни. По изследователския маршрут, който съвпада с туристическия, възрастен мъжкар нападна група от трима изследователи. Мечката се втурнала към хората, но в последния момент се върнала.

Река Хакицин е част от басейна на Курилското езеро – един от най-популярните природни обекти в Камчатка. Туристите са привлечени от възможността да наблюдават най-голямата в света популация на кафяви мечки в естественото им местообитание./БГНЕС

София
0°
fog
humidity: 100%
6°
Tue
3°
Wed
5°
Thu
7°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM