Международна, Свят

„Amnesty International” осъди действията на френската полиция и съд

Според доклад на организацията за 2018 – 2019 г. повече от 40 000 протестиращи във Франция са били осъдени на базата на „много неясни законови разпоредби”.

Протестите на “жълтите жилетки” се оказват арена на бунтове и грабежи в Париж

Твърдите действия на полицията срещу демонстрантите във Франция са достигнали небивали за държавата нива, а действията на съдилищата спрямо тях са противозаконни. Това твърди френският филиал на международната правозащитна организация „Amnesty International” в доклада си за ситуацията в тази област, изготвен на базата на 18-месечни проучвания в страната.

„От 2018 г. [началото на движението на „жълтите жилетки”] репресиите срещу протестиращите във Франция достигнаха безпрецедентно ниво. Да станеш участник в мирна демонстрация в страната означава да се изложиш на риска да станеш жертва на насилствени действия от страна на полицията”. Освен това в края на деня може да се окажеш в ареста в полицейския участък, подчертават експертите в доклада.

Според тях, „властите в страната използват масово закони, противоречащи на международното право и предвиждащи глоби, необосновани задържания и съдебно преследване на хора, които не са използвали насилие”. В същото време се констатира, че „през последните години протестните движения във Франция се разрастват значително” – става въпрос не само за „жълтите жилетки”, но и за демонстрациите, при които се настоява за спешни мерки за защита на климата, осигуряване на социална справедливост, протести срещу безнаказаните действия на полицията, против расизма, намаляването на пенсиите и т.н.

Според данните на организацията, цитирани в доклада, особено силни репресии от страна на властите са били приложени спрямо участниците в движението на „жълтите жилетки”. В периода от ноември 2018 г. до юли 2019 г. са били задържани 11 203-ма от тях. По-късно повече от половината са освободени без каквито и да са правни последици. Останалите са разследвани и осъдени за действия, които не би трябвало да се разглеждат като углавни закононарушения.

Правозащитниците окачествяват действията на Франция като „жестоко правосъдие”. Както пише в доклада, за периода 2018 – 2019 г. повече от 40 000 протестиращи са били осъдени „на базата на мъгляви законови разпоредби”, използвани често за незаконно ограничаване на човешките права, по-специално на правото за мирни събирания и правото на свобода на изразяване. /БГНЕС

DW.COM