COVID-19, Международна, Свят

AstraZeneca отказа срещата с ЕС

Говорител на ЕС заяви, че AstraZeneca се е отказала от насрочената за сряда среща във връзка с доставките на ваксина срещу COVID-19, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица AstraZeneca информира ЕС, че изостава от плана за доставка на ваксини поради проблеми в производствения процес. Заради сходни проблеми, възникнали при производството на ваксината Pfizer/BioNTech, ЕС заяви, че отсега нататък компаниите, произвеждащи ваксини в блока, ще трябва да „предоставят своевременно уведомление, когато искат да изнасят ваксини за трети страни“.

БГНЕС припомня, че англо-шведският производител на лекарства е получил авансово плащане в размер на 336 млн. евро от ЕС, за да си осигури необходимите дози, като се очаква парите да се използват най-вече за разширяване на производствения капацитет.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите, които са сключили за доставка на ваксини срещу COVID-19, без да уточни, по какъв начин ще се случи това.

ЕК поиска от AstraZeneca подробен доклад за произведените до момента дози и до кои държави са изпратени. /БГНЕС

DW.COM