Международна, Свят

Crew Dragon се скачи успешно с МКС 

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX с астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на борда успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Скачването се излъчва на живо на уебсайта на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическо пространство (НАСА).

 

Подходът към МКС започна около два часа преди скачването. Екипажът на космическия кораб тества системата за ръчно управление на кораба в последния етап от подхода му към Международната космическа станция (МКС). Възможностите за ръчно управление на кораба бяха тествани в момента, когато корабът беше на 220 метра директно пред свързващото съоръжение на станцията. Самото скачване, извършено в 10:16 ч. по времето на Източното крайбрежие на САЩ (по-рано от предвиденото 10:29), се извърши автоматично.

По време на 19-часовия полет до МКС астронавтите са имали осемчасов сън. В 04:45 ч. централно гринуичко време Центърът за управление на полети ги събуди и в 08:27 започна процесът на скачване със станцията.

Изстрелването на ракетата-носител Falcon 9 с кораб Crew Dragon беше успешно извършено в събота от мястото за изстрелване в Кейп Канаверал (Флорида). Миналата сряда изстрелването беше отменено 17 минути преди прогнозираното време поради неблагоприятните метеорологични условия в района на космодрума.

Crew Dragon е модификация на товарния кораб Dragon, който вече доставя товари до МКС.

Сегашният старт е първият пилотиран полет на американски космически кораб от девет години, извършен от територията на САЩ. НАСА спря пилотираните полети през 2011 г. Оттогава астронавтите са доставяни на МКС от руския „Союз“. /БГНЕС

DW.COM